22 mei 2024

Duurzaam toilet- en handdoekpapier

Hijman_duurzaam_papier

Wat is er nu allemaal op de markt en waar kiest Hijman voor als het gaat om de meest duurzame oplossing. En waarom?

Er moet naar onze mening gebruik gemaakt worden van zoveel mogelijk gerecyclede materialen of anderzijds milieuvriendelijke grondstoffen en productieprocessen, sociale verantwoordelijkheid en, last but not least, een zo min en zo kort mogelijke transportbewegingen.

1. Gerecycled papier: Toiletpapier gemaakt van gerecycled papier is een uitstekende keuze. Het wordt vervaardigd uit oude papierstromen, zoals kantoorpapier of archiefpapier, dat anders op de vuilnisbelt zou belanden. Door gerecycled papier te gebruiken, verminderen we de vraag naar nieuw hout en de impact op bossen en land. Kies voor toiletpapier met een zo hoog mogelijk percentage gerecycled materiaal. Er is een ruim aanbod aan hygiëneproducten van 100% gerecycled papier.

2. Bamboe: Bamboe is een snelgroeiende plant die weinig water en pesticiden nodig heeft. Het is een duurzame grondstof voor toiletpapier, in vergelijking tot verse houtvezel. Bamboepapier is zacht, sterk en biologisch afbreekbaar. Het bevat wel enkele toegevoegde chemicaliën en is hypoallergeen. Een bos met bamboe neemt gemiddeld vijf keer meer CO2 op en produceert daarbij 35% meer zuurstof dan dezelfde hoeveelheid bomen. Dit is natuurlijk wel tijdelijk. Als de bamboe gekapt wordt voor de grondstof en de stengel wordt verwerkt tot cellulose komt de CO2 direct weer vrij.

Onze keuze

Miscanthus, één van de meest duurzame verse vezels ter wereld. 🌿🌎

Waarom ?

Ecologische voordelen:
Snelgroeiend: Miscanthus groeit elk jaar tot volwassen hoogte en kan tot wel drie of vier meter hoog groeien.
Regeneratie: De Miscanthus moederplant heeft een levensduur van ongeveer 20 jaar en groeit elk jaar tot volle hoogte. De plant is ontzettend rijk aan cellulose en biedt per hectare zo’n 50% meer vezels in vergelijking met een hectare bos. Minimale eisen: Miscanthus is niet veeleisend en put de bodem niet uit dankzij een interne voedingsstoffencyclus. Het groeit zonder kunstmatige irrigatie.
Geen vervuiling: Er worden geen pesticiden of meststoffen gebruikt bij de teelt van Miscanthus.
Bodemverbetering: De wortels van Miscanthus brengen structuur in de bodem; afgevallen bladeren vormen een laag humus waarin bodemorganismen gedijen en voedingsstoffen produceren. Bovendien kan de bodem efficiënter water opslaan.
Biodiversiteit: Miscanthus wordt eenmaal per jaar geoogst en de bodem wordt niet bemest, geploegd, besproeid of ingezaaid. Aangeplante gebieden worden in de winter niet kaal en bieden het hele jaar beschutting aan dieren.
Lokale teelt: Miscanthus wordt in West-Europa geteeld, wat de CO2-uitstoot door transport sterk vermindert. Gewoon om de hoek.

Producten zoals BlackSatino GreenGrow van WEPA combineren Miscanthus-vezels met diverse papierstromen (zoals b.v. archiefpapier, kartonnen bekers, flessen labels). Het resultaat is zacht, sterk toilet- en handdoekpapier dat het milieu meetbaar beschermt. De ecologische voetafdruk van Miscanthus-vezels is 65% lager dan die van gemiddelde verse houtvezels.
– Miscanthus is niet invasief en vormt daardoor geen bedreiging voor lokale (fragiele) ecosystemen en biodiversiteit.
– De productie van BlackSatino producten gebeurt op Cradle to Cradle Silver niveau, ongeëvenaard in de markt. Dat betekent met veilige hulpstoffen, groene elektriciteit en compensatie van onvermijdbare productie-gerelateerde emissies.
– Doordat Miscanthus minimaal vocht bevat, hoeft de plant niet eerst gedroogd te worden voordat hij verder verwerkt wordt. Dat voorkomt veel energie en daarmee gepaarde emissies.

Kortom, Miscanthus is niet alleen de meest veelbelovende oplossing voor nu en de toekomst, maar ook de waardevolste bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering! 🌿🌎

Meer nieuws

 • 20 juni 2024

  Even voorstellen

  Even voorstellen… “De meesten van jullie kennen mij wellicht al […]

 • 13 juni 2024

  Vrijdag 14 juni – De Dag van de Schoonmaker

  Vrijdag 14 juni is een speciale dag: de Dag van […]

 • 22 mei 2024

  Duurzaam toilet- en handdoekpapier

  Wat is er nu allemaal op de markt en waar […]

Hijman-nieuws

Op de hoogte blijven van aanbiedingen en de nieuwste innovaties? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.